Nummeront-kenning in de 1000 Klassiekers 

vrijdag 14 december 2018 - 12:00
Een wereldhit is een plezier voor het leven. Ook financieel. Toots Thielemans noemde zijn ‘Bluesette’ niet voor niets zijn ‘pensioennummer’. Toch blijkt zo’n klassieker soms ook een last om dragen. Deze grote namen uit de 1000 Klassiekers zijn geen fan van één van hun toppers. Jan Delvaux geeft tekst en uitleg.
Jan Delvaux

BERLIN - Take my breath away

Zanger Terri Nunn is als enige groepslid gewonnen voor het liedje "Berlin". De platenfirma blijft echter maar aandringen om het op te nemen. De film "Top gun" maakt er een grote internationale hit van. Die leidt een jaar later tot de split van de groep.

ERIC CLAPTON – Tears in heaven

Een pakkend nummer over het verlies van zijn zoon Conor. Clapton speelt het sinds 2004 niet meer live. ‘Ik voel geen connectie meer met de gevoelens die ik had toen ik "Tears in heaven" schreef. Ze zijn weg en ik wil echt niet dat ze terugkomen.’

COLDPLAY – Speed of sound

Het was de bedoeling om een variant te maken op "Running up that hill" van Kate Bush. Maar die is volgens de groep niet echt uit de verf gekomen. Coldplay heeft "Speed of sound" sinds 2012 slechts 7 keer live gespeeld.

BOUDEWIJN DE GROOT – Welterusten, meneer de president

Een protestlied uit 1966 over de oorlog in Vietnam. De bewuste president is de Amerikaan Lyndon B. Johnson. Het is één van de weinige nummers die De Groot niet meer speelt. Hij vindt het lied te gedateerd.

LED ZEPPELIN – Stairway to heaven 

Zanger Robert Plant vindt dat het zachte "Stairway to heaven" niet past bij het ruwe geluid van Led Zeppelin. Volgens hem is het ‘een trouwfeestnummer’. In 2002 geeft hij zelfs een donatie aan een radiostation in het Amerikaanse Portland dat aankondigt dat het "Stairway to heaven" nooit meer zal spelen.

NIRVANA – Smells like teen spirit

Voor Kurt Cobain was "Smells like teen spirit" een kwelling. De hommage aan de Pixies, zijn favoriete band, werd plotseling publiek bezit. Hij saboteerde het nummer regelmatig door over te gaan in "More than a feeling" van Boston.

OASIS – Wonderwall

Zanger Liam Gallagher verwoordt het op zijn vertrouwde manier: ‘Ik moet altijd overgeven als ik "Wonderwall" moet zingen’.

RADIOHEAD - Creep

De debuutsingle uit 1993 van Radiohead wordt een wereldwijde hit. Zeer tegen de zin van de groep. Zanger Thom Yorke doopt het nummer om tot "Crap". Het is gedurende lange periodes uit de gratie gevallen. Vandaag wordt het alleen live gespeeld als de omstandigheden voldoende meezitten.

R.E.M. – Shiny happy people

Het enige nummer van R.E.M. dat zowel in Groot-Brittannië als de VS de top 10 haalt. Toch kan geen van de groepsleden het lijden. Hun openlijke afkeer spreken ze niet openlijk uit. Dat zou van te weinig respect getuigen voor fans voor wie "Shiny happy people" een speciale betekenis heeft. Dus houdt voorman Michael Stipe het op een nummer met een ‘beperkte uitstraling’. Veelzeggend: het staat slechts op 1 verzamelalbum van R.E.M..

SIMPLE MINDS – (Don’t you) Forget about me

De koekoek in het oeuvre van Simple Minds. De groep schrijft het nummer namelijk niet zelf. Het is bedacht op maat van de Amerikaanse film "The breakfast club". Producer Keith Forsey probeert het te slijten aan Bryan Ferry en Billy Idol maar die zeggen neen. Na lang weifelen hapt Simple Minds toch toe. Met succes. "(Don’t you) Forget about me" wordt hun enige nummer 1 in de VS. Waarna de groep het nummer straal negeert omdat het niet bij haar hippe imago past. Later draaien Jim Kerr & co. evenwel bij.

WANNES VAN DE VELDE – Ik wil deze nacht in de straten verdwalen

Een nummer dat Wannes Van de Velde schreef voor de film "Home sweet home" (1973) van de Waalse regisseur Benoit Lamy. Het wordt in 2013 tot beste Antwerpse song aller tijden uitgeroepen door de lezers van de Gazet van Antwerpen. Wannes had er echter weinig affiniteit mee. Hij vond dat "Ik wil deze nacht in de straten verdwalen" niet genoeg diepgang had en weigerde het vaak live te spelen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!