Kerststal met levende dieren? De traditie ligt onder vuur

maandag 10 december 2018 - 16:34
Op het internet liep er de afgelopen weken een petitie tegen levende dieren in de kerststal van Geel, maar het stadsbestuur koos er uiteindelijk toch voor een nieuwe stal met plaats voor ezels en schapen. De vraag blijft of dieren in zo’n kerststal zetten nog wel van deze tijd is.

“Het is allemaal begonnen met onze vorige kerststal”, zegt Hans Driessen van toerisme Geel in Spits. “Daarin konden we geen dieren meer houden omdat de stal erg versleten was.”
De afgelopen jaren stonden er dus geen dieren meer in de Geelse kerststal, maar dat is dit jaar weer wel het geval. “We merkten dat er veel gezinnen met kinderen het jammer vonden dat er geen dieren meer in de stal stonden”, zegt Driessen. “Daarom hebben we nu de stal zo ontworpen dat er op de best mogelijke manier toch dieren in kunnen staan.”

Wat is er veranderd?

Het stadsbestuur heeft nu de aanbevelingen van Dierenwelzijn Vlaanderen opgevolgd. Zo hebben ze de nieuwe stal groter gemaakt, is er natuurlijk licht en staan de dieren nu goed afgeschermd van de bezoekers. De verlichting gaat ’s nachts ook uit, zodat de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme kunnen volgen. Er staan voortaan ook twee ezels zodat deze van nature erg sociale dieren zich niet eenzaam zouden voelen.

'Te veel stress'

Kristel Cromheeke van de vzw Anegria die onder andere verwaarloosde ezels opvangt, is niet erg gelukkig is met levende dieren in een kerststal. “Een stal moet voor een dier een comfortabel plek zijn, waar het beschutting kan zoeken tegen de weersomstandigheden en eventuele vijanden” zegt Cromheeke. “Een stal midden in een stad, die ze niet gewoon zijn en waar mensen naartoe komen die ze van alles te eten geven, is dat zeker niet. De dieren krijgen daar stress van, kunnen ziek worden en zelfs sterven.”

Cromheeke stelt voor dat de eigenaar van de dieren enkele uurtjes per dag zou langskomen met een dier in plaats van het een hele maand daar te laten staan. De stad Geel heeft wel extra camera’s op het plein en zelfs in de kerststal geïnstalleerd, maar dat vindt Cromheeke zeker niet voldoende.

Ethisch vraagstuk

Professor Frank Tuyttens van het instituut voor landbouw-, visserij –en voedingsonderzoek (Ilvo) heeft vooral ethische vragen bij het gebruik van levende dieren in een kerststal. “Is het moreel verdedigbaar om dieren in een kerststal te houden omdat het traditie, gezellig en leuk is voor de mens? We moeten ons toch durven afvragen of dat wel een goed maatschappelijk signaal is”, besluit hij.
 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!