Dank u België

dinsdag 11 december 2018 - 12:00
In 2017 stonden er 158 nummers van Belgische makelij in de 1000 Klassiekers. 
Jan Delvaux

Dat is echter lang niet alles. Wij Belgen hebben een hand gehad in het ontstaan en/of het succes van een aantal van de 842 buitenlandse nummers. Dank u, België! Jan Delvaux geeft jou een overzicht van de klassiekers die met ons land verbonden zijn.

891 – DIGGY DEX – Fantastig toch

De Nederlandse rapper Diggy Dex hoort het nummer van de Belgische Eva De Roovere via een vriendin. ‘Ik heb het op mijn pc gezet en ben ermee aan de slag gegaan. Beetje knippen en plakken en een beatje erbij. Ik heb het aan een paar mensen laten horen en die reageerden positief. Dan wou ik het natuurlijk ook nog even met Eva zelf kortsluiten. Gelukkig reageerde ze heel enthousiast.

882 – DAVE BERRY – This strange effect

Het nummer is alleen een grote hit geweest in België (en Nederland). Dat was een gevolg van de deelname van de Brit aan het Songfestival van Knokke in 1965. Hij werd de grote sensatie van de internationale liedjeswedstrijd. "This strange effect" is een compositie van Ray Davies van The Kinks

851 – THE BOOMTOWN RATS – I don’t like mondays

Zanger Bob Geldof is de kleinzoon van Zenon Geldof, een Belgische immigrant.

792, 743, 617 – DOE MAAR – Sinds een dag of twee, De bom, Pa

Doe Maar doet aanvankelijk helemaal niets. Tot Hennie Vrienten de nieuwe bassist wordt . Vrienten was dat instrument beginnen te spelen onder de invloed van Antonio Lameirinhas, een Belg van Portugese afkomst. Hij is de helft van Jess & James, bekend van ‘Move’.

761 – GOTYE feat. KIMBRA – Somebody that I used to know

Gotye heet Wouter De Backer en is in Brugge geboren. Maar hij woont bijna zijn hele leven lang al in Australië. Waar ze hem een Australiër van Belgische origine noemen. 

389 – MARVIN GAYE – Sexual healing

Het nummer is opgenomen in Studio Katy in het Waalse Ohain. De videoclip is gedraaid in het Kursaal Oostende. Kenmerkend voor het geluid is de Roland TR808, een synthesizer die Marvin Gaye even had geleend van de Belgische pianist Tars Lootens.

264 - HET GOEDE DOEL – België (Is er leven op Pluto?)

Zie de titel.

185 – GUUS MEEUWIS & VAGANT – Het is een nacht

Guus Meeuwis studeert in 1991 toegepaste economie in Leuven. In een café ontmoet hij de blonde Valérie uit Luxemburg. Ze brengen samen een romantisch weekend in Brugge door dat de inspiratie wordt voor "Een nacht". In 2016 gaan ze uit elkaar.

182 – EDITORS – No sound but the wind

De singleversie van het nummer is een live-uitvoering die op vrijdag 2 juli 2010 wordt opgenomen op Rock Werchter. Het wordt alleen een hit in België. 

91 – THE RIGHTEOUS BROTHERS – Unchained melody

The Righteous Brothers zijn een ontdekking van René Van Hoogten, een Antwerpenaar die net voor de tweede wereldoorlog naar de Verenigde Staten was verhuisd. Hij brengt drie albums uit van het duo op zijn label Moonglow.

83 – ABBA – Waterloo

De eerste grote hit van Abba. De tekst gaat over een vrouw die bezwijkt voor een man. Net zoals Napoleon vele jaren eerder in het Belgische Waterloo. Er was in Zweden heel wat protest tegen die link met de bloederige veldslag.

81 – RAMSES SHAFFY & LIESBETH LIST – Pastorale

De overdonderende muzikale inkleding is van de hand van Bert Paige, alias Albert Lepage. De man kreeg zijn muzikale opleiding in Gent en verhuisde in de jaren 50 naar Nederland. De Belg is ook verantwoordelijk voor "Het dorp" van Wim Sonneveld en enkele nummers van Boudewijn De Groot.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!