1000 Eurovisie-klassiekers

zaterdag 15 december 2018 - 12:00
Het Eurovisiesongfestival is sinds jaar en dag de populairste internationale liedjeswedstrijd. Daar moet zeker iets van terug te vinden zijn in de 1000 Klassiekers. Dat is ook zo. Al is het na de jaren 80 niet veel soeps meer. En het zijn vooral de nationale inzendingen die scoren. Jan Delvaux legt uit.

ABBA – Waterloo 

De winnaars van 1974. De tekst gaat over een vrouw die zich wil overgeven aan de liefde. Zoals Napoleon zich overgaf tijdens de Slag bij Waterloo in 1815. De Zweedse dirigent was die avond trouwens verkleed als Napoleon. "Waterloo" heette aanvankelijk "Honey pie". 

FRANCE GALL – Poupée de cire, poupée de son

Winnares in 1965. "Poupée de cire, poupée de son" is het eerste winnende nummer in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival dat geen ballad is. De tekst is geschreven door Serge Gainsbourg

SANDRA KIM – J’aime la vie

Winnares in 1986. ‘Moi j’ai quinze ans’, zingt ze overtuigd in "J'aime la vie". Op dat moment is 15 jaar ook de minimumleeftijd voor deelname. Sandra ‘Kim’ Caldarone moet echter nog 14 worden. De nummer twee, Zwitserland, dient een klacht in die niet ontvankelijk wordt verklaard. De minimumleeftijd wordt later opgetrokken tot 16 jaar. Wat maakt dat Sandra – of ze nu 14 of 15 was – sowieso de jongste winnares ooit blijft. 
 

MOCEDADES – Eres tú

De Spaanse inzending in 1973. Mocedades wordt tweede, na Anne-Marie David uit Luxemburg met "Tu te reconnaîtras". De Baskische groep overklast de winnares vele malen qua verkoop. "Eres tú" wordt een wereldhit. Het is tot dusver het enige volledig Spaanstalige nummer dat de top 10 van de Amerikaanse hitparade heeft gehaald. Mocedades had nochtans voor de overzeese markt een Engelstalige versie ("Touch the wind") gemaakt. Maar de Amerikanen verkozen het origineel. 

NICOLE & HUGO – Goeiemorgen, morgen

Nicole Josy en Hugo Sigal mogen in 1971 naar de finale Dublin met een lied dat hen was aanbevolen door Louis Neefs. Net voor de afreis wordt Nicole ziek. Ze heeft geelzucht. Jacques Raymond en Lily Castel gaan als vervangers. Twee jaar later krijgen Nicole & Hugo een herkansing. "Goeiemorgen, morgen" werd de jongste jaren opnieuw erg populair dankzij de herwerking van Slongs Dievanongs (met Brahim) en Stan Van Samang

LOUIS NEEFS – Jennifer Jennings

Een dubbele deelnemer. Neefs wordt twee keer zevende met "(Oh Oh) Ik Heb Zorgen" (1967) en "Jennifer Jennings" (1969). Kort na de editie van 1969 valt er in Mechelen een brief in de bus uit Groot-Brittannië. De afzender is Jennifer Jennings. Ze laat weten dat ze blij en verrast is dat er een nummer over haar is gemaakt. Neefs nodigt haar uit in België en stelt haar tijdens een optreden aan het publiek voor. 

LILIANE SAINT-PIERRE – Soldiers of love

De Belgische deelneemster met de kleinste onkostennota. Het Eurovisiesongfestival wordt in 1987 namelijk in Brussel georganiseerd omdat Sandra Kim een jaar eerder had gewonnen. Liliane sliep gewoon thuis. Ze werd 11de op 22 deelnemers met "Soldiers of love". 

SANDIE SHAW- Puppet on a string

Winnares in 1967. Sandie Shaw neemt tegen haar wil deel met "Puppet on a string". Ze vreest dat deelname haar geloofwaardigheid gaat aantasten. De zangeres valt op omdat ze op blote voeten optreedt. Ze runt vandaag een organisatie die Barefoot Therapy heet. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!