Somers wil onderzoek naar rol NMBS in Tweede Wereldoorlog

donderdag 29 november 2018 - 16:32
Dylan Van Rooy
vrt nws
Er moet een grondig wetenschappelijk onderzoek komen naar de rol van de NMBS, bij de deportatie van Joden en zigeuners in de Tweede Wereldoorlog. Dat vinden ze bij de Kazerne Dossin in Mechelen en burgemeester Bart Somers (Open VLD) steunt die oproep.

"In de spiegel durven kijken"

25.000 joden en roma-zigeuners zijn vanaf 1942 vanuit Mechelen overgebracht naar Auschwitz-Birkenau, met goederentreinen van de Belgische Spoorwegen.  De groene wagon, voor het museum Kazerne Dossin, is indertijd ook gebruikt bij de deportaties.  

Hoeveel de NMBS aan die transporten verdiend heeft, moet dringend onderzocht worden, vindt ook burgemeester Bart Somers: "Het is de donkerste bladzijde in de Mechelse geschiedenis. We moeten alert zijn en historisch rechtvaardig. Dat betekent dat we in de spiegel moeten kijken en onder ogen moeten zien wat we als land en overheidsinstellingen gedaan hebben."

NMBS

De NMBS zelf zegt in een reactie dat ze het een belangrijke oproep vinden, maar dat de vraag ook gesteld moet worden aan andere bedrijven en organisaties in ons land.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!