Norovirus duikt op in school Heist-op-den-Berg

dinsdag 28 mei 2019 - 08:05
Dennis van den Buijs
Getty Images
In Hallaar, Heist-op-den-Berg, zijn een vijftiental kinderen getroffen door het zeer besmettelijke norovirus. Dat veroorzaakt zware maag- en darmklachten. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de huisarsten in de streek gealarmeerd.

Op de basisschool van Hallaar, deelgemeente van Heist-op-den-Berg, zijn een vijftiental kinderen ziek geworden, waarschijnlijk door het norovirus. "Dat is een zeer besmettelijk virus dat buikgriep en dus zware maag- en darmklachten en soms koorts veroorzaakt," vertelt CLB-arts An Popelier op Radio 2 Antwerpen. "Het virus verspreidt zich via hand-stoelgangcontact of via het braaksel. Goed de handen wassen is dus de boodschap." De schooldirectie en het CLB vragen de ouders om zieke kinderen zeker thuis te houden. "Na een dag of drie is het ergste leed geleden," aldus dokter Popelier.  

Zet een kind met buikgriep op een apart toilet.

Hilde Van Den Bergh, huisarts

Aparte toiletten

Alle huisartsen in de streek hebben van het Agentschap Zorg & Gezondheid een omzendbrief over het norovirus in de bus gekregen. Huisarts Hilde Van Den Bergh gaf op Radio 2 Antwerpen nog een ander opmerkelijk advies. "Naast handhygiëne zijn propere toiletten heel belangrijk. Goed poetsen is de boodschap en probeer -als je kan- een ziek kind naar een apart toilet te laten gaan." Het norovirus slaat het felst toe bij kleine kinderen al kunnen ook volwassenen er ziek van worden. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!