"Nieuw" tandwiel voor beiaard Mechelen ligt al 60 jaar te wachten

donderdag 29 november 2018 - 15:54
Els Broekmans
tandwiel van beiaard Sint Romboutstoren
Radio 2 Antwerpen
Tijdens het demonteren van de automatische beiaard in de Sint Romboutstoren in Mechelen is gebleken dat het tandwiel dat 60 jaar geleden besteld werd nog altijd in het atelier van de klokkeninstallateur ligt. Dat is ontdekt omdat het opwindsysteem van de beiaard nu defect is, waardoor de tandwielen eruit moesten om gecheckt te worden.

Voorlopige herstelling

"Het is niet de eerste keer dat het tandwiel van de beiaard beschadigd geraakt", vertelt torenwachter Nick Vanhaute. "Dat gebeurde ook al eens in 1957." Het wiel werd toen voorlopig hersteld en opnieuw in de beiaard geplaatst omdat de levertijd van een nieuw exemplaar wel enige tijd zou duren. 

Blijven liggen 

"Die voorlopige herstelling moet wel heel goed uitgevoerd zijn", bedenkt Vanhaute zich nu, "want het is tot begin september van dit jaar blijven draaien". De toenmalige leverancier is dus 60 jaar met zijn nieuw tandwiel blijven zitten.

Cirkel rond

Door de mankementen die er nu zijn aan het opwindsysteem hebben de torenwachter en zijn helpers al snel ontdekt dat het tandwiel dat nu in de toren zit eerder al herstellingen heeft ondergaan. "En bij een bezoek aan de klokkeninstallateur was het ons al een paar keer opgevallen dat daar een groot tandwiel stond. De cirkel was helemaal rond toen we de bijhorende documenten in het archief gevonden hebben. Een dossier van 60 jaar geleden is dus heropend en meteen ook succesvol afgerond."

"Gelukkig wilt de leverancier, die nu dus nog altijd bestaat, dat "nieuwe" tandwiel gewoon ruilen voor ons defect exemplaar", besluit torenwachter Nick al lachend.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!