KIES19 Antwerpen: wie zijn de stemmenkanonnen en wie is er (niet) verkozen?

zondag 26 mei 2019 - 19:23
Laura Keersmaekers
Yoran Chanet
Katrien Peirsman
Bart De Wever, Jan Jambon, Tom Van Grieken
Foto's: Belga
De uitslag van de verkiezingen is duidelijk: N-VA blijft de grootste partij in Antwerpen, maar verliest op verschillende plaatsen terrein. Bart De Wever is met 242.386 voorkeurstemmen de stemmenkampioen op Vlaams niveau. In de Kamer was Jan Jambon het populairst. Bij grote winnaar Vlaams Belang behaalden Tom Van Grieken en Filip Dewinter de meeste voorkeurstemmen.

Federale verkiezingen

De grote stemmenkanonnen van de federale verkiezingen kan je allemaal terugvinden in onze provincie. Jan Jambon (N-VA) mag zich op federaal niveau de populairste politicus noemen met 187.826 voorkeurstemmen. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) staat op plaats twee met 122.232 stemmen. De top drie wordt aangevuld door Peter Mertens (PVDA). Hij behaalde 46.802 voorkeurstemmen.

Top 10 voorkeurstemmen Kamer (kieskring Antwerpen)

1             Jan Jambon                     N-VA                      187.826                             

2             Tom Van Grieken             Vlaams Belang      122.232              

3             Peter Mertens                  PVDA                     46.802 

4             Valerie Van Peel              N-VA                       41.320 

5             Kristof Calvo                    GROEN                  39.216 

6             Servais Verherstraeten    CD&V                     36.464                

7             Yasmine Kherbache         sp.a                        26.901 

8             Peter De Roover              N-VA                       26.609 

9             Koen Metsu                      N-VA                       24.017 

10           Christian Leysen              Open Vld                22.725

 

Verkozenen

8 N-VA’ers, 5 Vlaams Belangers, 3 CD&V’ers, 2 Groenen, 2 Open Vld'ers 2, sp.a’ers en 2 PVDA’ers uit de provincie Antwerpen zetelen de komende vijf jaar in de Kamer. Ze zullen daar de Antwerpse belangen verdedigen. Tegenover de vorige federale verkiezingen verliest N-VA drie zetels en daarmee zijn ze de grootste verliezer. Vlaams Belang wint er drie. Groen stijgt met een zetel en spa.a moet er eentje afgeven. CD&V verliest twee zitjes in de Kamer en Open Vld behoudt wel zijn twee zetels. PVDA is in de Kamer de nieuwkomer en heeft twee zetels.

Voor N-VA voert lijsttrekker en burgemeester van Brasschaat, Jan Jambon, de Antwerpse delegatie in de Kamer aan. Ook de Kapelse schepen voor sociale zaken, Valerie Van Peel, en de burgemeester van Edegem, Koen Metsu, gaan mee naar Brussel. Daarnaast mogen ook Peter De Roover, Yoleen Van Camp, Sophie De Wit en Bert Wollants naar de Kamer. Het laatste zitje gaat naar de voormalige hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich. Ludo Van Campenhout en de fractieleider van N-VA in Antwerpen, Johan Klaps, keren niet meer terug naar de Kamer.

Vlaams-Belang stuurt de voorzitter en lijsttrekker van de partij, Tom Van Grieken, naar de Kamer. Daarnaast hebben Ellen Samyn, Hans Verreyt, Marieke Dillen en Reccino Van Lommel een zitje kunnen bemachtigen.

De partij Groen stuurt twee verkozenen naar de Kamer. Lijsttrekker en Mechels gemeenteraadslid Kristof Calvo en nieuwkomer Kim Buyst gaan zetelen. 

Voor CD&V is lijsttrekker voor de Kamer, Servais Verherstraeten herverkozen. Daarnaast vaardigt de partij ook Nahima Lanjri en Jef Van Den Bergh af naar de Kamer.

Bij Open Vld mogen lijsttrekker Christian Leysen en de Grobbendonkse burgemeester Marianne Verhaert naar de hoofdstad. 

Yasmine Kherbache en uittredend Vlaams parlementslid Jan Bertels, die naar de Kamer verhuist, zijn de enige Kamerleden voor sp.a.

PVDA weet ten slotte 2 plaatsen te bemachtigen in de Kamer, voor lijsttrekker Peter Mertens en de Geelse Greet Daems.

 

Verliezers

N-VA, CD&V en spa.a verliezen zetels in het Federaal Parlement. De uitslagen betekenen ook dat enkele politici net naast het zitje grijpen en dus verdwijnen van het federale toneel.   

Vlaamse verkiezingen

Ook voor de Vlaamse verkiezingen komen de populairste politici uit onze provincie. Voor het Vlaams Parlement behaalde de lijsttrekker van N-VA, Bart De Wever, een verpletterend aantal voorkeurstemmen: 242.386. De Wever doet het lang niet zo goed als vijf jaar geleden. Toen behaalde hij als kopman op het federale niveau 314.650 voorkeurstemmen. Een kwart meer dan nu. Op de tweede plaats staat Filip Dewinter (Vlaams Belang) met 93.751 stemmen. Bart Somers (Open Vld) vervolledigt het podium met 52.885 voorkeurstemmen. 

Top 10 voorkeurstemmen Vlaams Parlement (kieskring Antwerpen)

1             Bart De Wever                 N-VA                      242.386                             

2             Filip Dewinter                   Vlaams Belang      93.751                

3             Bart Somers                     Open Vld               52.885                

4             Meyrem Almaci                GROEN                 50.848                

5             Liesbeth Homans             N-VA                      40.480 

6             Koen Van Den Heuvel      CD&V                    36.825                

7             Annick De Ridder              N-VA                     27.629 

8             Caroline Gennez               sp.a                      24.630                

9             Tinne Rombouts               CD&V                    24.512                

10           Anke Van Dermeersch      Vlaams Belang     21.966 

 

Verkozenen

12 N-VA'ers, 6 Vlaams Belangers, 4 Groenen, 4 CD&V'ers, 3 Open Vld'ers, 2 sp.a'ers en 2 PVDA'ers nemen voor Antwerpen hun intrek in het Vlaams Parlement. PVDA heeft voor de eerste keer een zetel kunnen bemachtigen. Sp.a verliest twee zetels, net zoals N-VA. Ook CD&V verliest drie zitjes. Groen mag een extra partijgenoot naar het Vlaams Parlement sturen. Open Vld weet zijn drie zetels te behouden. 

N-VA stuurt Antwerps burgemeester Bart De Wever, Liesbeth Homans, Annick De Ridder, Kris Van Dijck, Philippe Muyters, Sofie Joosen, Kathleen Krekels, Paul Van Miert, Freya Perdaens, Manuela Van Werde, Maarten De Veuster en Tine Van Der Vloet naar het Vlaams halfrond.               

Voor Vlaams Belang gaat Filip Dewinter, Anke Van Dermeersch, Bart Claes, Sam Van Rooy, Els Sterckx en Wim Verheyden zetelen. 

Groen stuurt kopstuk Meyrem Almaci naar Brussel, net als Imade Annouri, Gustaaf Pelckmans en Tine Van Den Brande. Wouter Van Besien slaagde er in Antwerpen niet in om vanaf de lijstduwersplaats een plaatsje te bemachtigen in het Vlaams Parlement. 

Voor CD&V zetelt Koen Van Den Heuvel, Tinne Rombouts, Katrien Schryvers en Orry Van De Wauwer. 

Open VLD vaardigt lijsttrekker Bart Somers, nieuwkomer Sihame El Kaouakibi en Willem-Frederik Schiltz af om te gaan zetelen. 

Voor sp.a zetelt Caroline Gennez en Hannes Anaf. Jinnih Beels en Maya Detiege hebben geen plaatsje in het Vlaams Parlement kunnen bemachtigen.

PVDA wordt vertegenwoordigd door Jos D'Haese en Lise Vandecasteele. De partij haalt de eerste zetels ooit in het Vlaams Parlement. 

 

Verliezers

Net zoals bij de federale verkiezingen verliezen moeten ook hier N-VA, CD&V en sp.a zetels afstaan, tegenover de vorige Vlaamse verkiezingen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!