KIES 19: Vlaams Belang scoort in de Kempen, Groen in de steden

maandag 27 mei 2019 - 15:34
Anneke Hermans
N-VA en Vlaams Belang scoren goed in de Kempen. Groen doet het beter in steden.
Foto: Belga
We kennen de uitslagen van de verkiezingen : Vlaams Belang en PVDA zijn de winnaars en NVA blijft de grootste partij. Maar waar haalden de partijen hun stemmen zoal in onze provincie?

De winnaar van gisteren was Vlaams Belang. De partij scoort goed in de stad Antwerpen, maar nog beter in heel wat Kempense gemeenten. Zo gingen ze onder meer sterk vooruit in Arendonk, Ravels, Rijkevorsel, Beerse, Wuustwezel en Essen. Ook N-VA scoort goed in de Kempen en dan vooral in Schilde. Daar haalt de partij ruim 50 procent van alle stemmen.

Die andere winnaar van de verkiezingen, PVDA, scoort overal goed. In stad Antwerpen is de partij opvallend populair met 11,6% van de stemmen.

Open VLD scoort in Merksplas

In de Kempen blijkt Open VLD minder populair, behalve in Merksplas. Daar scoort de partij opvallend goed. Dat heeft wellicht te maken met de liberale burgemeester van Merksplas, Frank Wilrijckx.

Groene steden

Voor de rest scoort CD&V goed in de Noorderkempen, maar een stuk minder in de stad Antwerpen. Dat in tegenstelling tot Groen, want die scoort net goed in steden als Mechelen en Antwerpen.

SP.A verloor in heel de provincie stemmen, maar behaalde nog een redelijke score in Willebroek, Turnhout en Herentals.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!