De Eregalerij eert Guido Belcanto en Henny Vrienten

donderdag 13 december 2018 - 11:23
Radio 2 en Sabam for Culture organiseren op donderdag 21 maart 2019 een speciale editie van de Eregalerij : een Eregalerij van de Lage Landen. Deze speciale editie komt er naar aanleiding van de Expo "Lang leve de muziek! - 60 jaar liedjes uit de Lage Landen" in de Sint-Pietersabdij in Gent.

Dit jaar worden zanger/componist Guido Belcanto en zanger/componist Henny Vrienten op genomen in De Eregalerij voor een Leven Vol Muziek. De muziekmakers krijgen deze bekroning voor hun grote betekenis voor en invloed op de Vlaamse muziek. 

Guido Belcanto 

Wielrenner of voetballer, dat is wat de jonge Guido Versmissen wilde worden. Een halve eeuw later kennen we hem als zanger en liedjesschrijver Guido Belcanto. Hij noemt het zelf zijn lot, zijn voorbestemming en kan zich geen ander leven voorstellen. Guido begon met zingen in het collegekoor van Turnhout en was in de jaren 70 zanger voor rock-’n-rollorkesten, en daarnaast ook straat- en cafézanger.

Twee jaar na zijn televisiedebuut op de BRT in 1987 bracht hij zijn eerste single 'Droevig is deze wereld' uit. Guido Belcanto was van bij het begin een eigenzinnige auteur en zanger die zich niet in één woord laat vatten. Decennialang al balanceert hij op de smalle grens tussen kitsch en kunst. 

Kenmerkend in zijn repertoire is dat hij dweept met de dramatische aspecten van het leven. Zo maakte hij als twintiger in Antwerpen kennis met het uitgaansleven en de rosse buurt, een buurt die hem fascineerde en inspireerde.

Henny Vrienten

Henny Vrienten wordt altijd in één adem vernoemd met Doe Maar, een van de belangrijkste groepen van de Nederpopscene. Maar muziek was altijd al hét plan, vanaf het moment dat Henny als elfjarige jongen een gitaar in handen gestopt kreeg.  Hij startte zijn carrière als liedjesschrijver voor verschillende muziekuitgeverijen en deed dat onder verschillende pseudoniemen.

Vrienten kwam in 1980 terecht bij Doe Maar en bleef als zanger bij de groep horen tot hun einde in 1984. Toen bracht Henny zijn allereerste soloalbum 'Geen ballade' uit, met daarop de hit 'Als je wint' in een duet met Herman Brood. Zowel als zangercomponist en als producer heeft Henny Vrienten een onmiskenbare invloed gehad op de muziek van de Lage Landen.

De Eregalerij van de Lage Landen: op donderdag 21 maart 2019 in Kursaal Oostende.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!