Antwerpse diamantsector viert “100 jaar briljant”

dinsdag 28 mei 2019 - 16:55
Sylvia Persoons
Radio 2
Hoe slijp je de perfecte diamant? 100 jaar geleden ontdekte de Antwerpse ingenieur Marcel Tolkowsky hoe je de perfecte briljant slijpt. In de diamantwijk is deze ontdekking uitgebreid gevierd met een groot straatfeest.

Ongeveer 100 jaar geleden ontdekte Marcel Tolkowsky, lid van een bekende Joodse familie van diamantslijpers, hoe je op een wetenschappelijke manier een perfecte diamant slijpt. De diamant bestaat uit 57 facetten die met wiskundige precisie ten opzichte van elkaar worden geplaatst. Zo krijg je de maximale schittering door lichtweerkaatsing. De briljant werd vanaf wereldwijd de meest succesvolle slijpvorm.

"Ik ben één facet aan het slijpen. Dat licht leeft in de diamant en is voor eeuwig. Het is een magisch moment dat ik dit kan doen."

Paul Ambach, "Boogie Boy"

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de briljant wordt er samen met 57 bekende en onbekende Antwerpen aan één diamant geslepen. Dit verwijst naar de 57 facetten van een briljant. Wanneer de steen afgewerkt is, zal hij tentoongesteld worden in het diamantmuseum DIVA.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!