Zo zit je best achter je bureau

donderdag 10 augustus 2017 - 13:18
Aha!
Zit je tijdens het werk of je vrije tijd veel achter een bureau of computer? Pas deze tips toe om komaf te maken met nek- en rugklachten.

Bureaustoel

 

ergo

Zithoogte

Zet je voeten plat op de grond. Stel vervolgens de hoogte van je stoel in: je bekken moet net iets hoger zitten dan je knieën. Daardoor is de hoek tussen je bovenlichaam en je benen net iets groter dan 90° waardoor je een natuurlijk zithouding aanneemt.

Zitdiepte

 

Zit goed achteraan op je stoel. Met je rug tegen de rugleuning zou er nog een vuist ruimte moeten overblijven tussen de rand van de stoel en de kniekuil. In je kniekuil zitten heel wat bloedvaten en zenuwen die niet afgekneld mogen worden en pas het zitvlak van je bureaustoel aan.

Lage rug steun

De steun voor je lage rug heeft best een bolle vorm: zo ondersteunt hij perfect de natuurlijke holle kromming van je lage rug. Plaats je handen boven je (denkbeeldige) broeksriem. Daar zou je die ondersteuning moeten voelen.

Tafel en computer

Tafel & armsteunen

Stel je tafel (en eventueel de armsteunen van je stoel) af op ellebooghoogte. Zo wordt het gewicht van je armen (toch zo'n 10% van je lichaamsgewicht!) voldoende ondersteund of gedragen.

Beeldscherm

Kijk recht voor je. De bovenrand van je scherm moet ongeveer op ooghoogte staan. Dit zorgt voor een ontspannende houding van je nek, en de 'rustpositie' van je ogen valt op deze manier mooi in het midden van je scherm. Plaats je scherm op ongeveer een armlengte afstand. Met je rug tegen je rugleuning, moet je de tekens op je scherm nog gemakkelijk kunnen lezen. Is dit niet het geval, zet je scherm dan iets dichter.

Toetsenbord & muis

Zit je toetsenbord op ongeveer 15 cm van de tafelrand. Zo is er voldoende ruimte om je voorarmen te laten rusten. Je toetsenbord is best zo dun mogelijk en wanneer je blind kan typen, mag je de pootjes ingeklapt laten. Zo blijven je polsen meer in het verlengde van je onderarm, wat een meer ontspannen houding oplevert. Voorzie voldoende vrije ruimte om je muis te bewegen. Een te klein vrij oppervlak zorgt er voor dat pols enkel kleine bewegingen maakt, oorzaak van pijn in de pols..

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!